صدور گواهی فوت
از جمله اسناد و مدارک حائز اهمیتی که پس از فوت فرد می بایست دریافت شود، گواهی فوت است که از نظر قانونی، نیازمند طی فرآیندی مشخص است. ما در این نوشتار از خود، به تمامی موارد بسیار مهمی که احتمالا در این راستا رخ خواهد داد، میپردازیم. توجه داشته باشید که تهیه این سند از جانب تمامی افراد اجباری بوده و با متخلفان به عنوان مجرم برخورد قانونی میشود.
انواع گواهی فوت
براساس ماده ۲۲ قانون ثبت احوال کشور؛ وفات هرکس اعم از ایرانی یا خارجی، باید به یکی از ادارات ثبت احوال سراسر کشور اعلام شود و وفات ایرانیان در خارج از کشور به ماموران کنسولی محل اقامت یا به یکی از ادارات سازمان ثبت احوال کشور اعلام میشود.
الف) نمونه گواهی فوت ثبت احوال
در راستای ثبت وفات و صدور گواهی فوت توسط پزشک تمامی ادارات ثبت احوال سراسر کشور آمادگی دارد. این اداره موظف است در ساعات و روزهای اداری پاسخگوی مراجعه کنندگان باشد و به هنگام کامل بودن اسناد و مدارک در راستای صادر گواهی فوت در همان روز اقدام بنماید.
ب) دریافت از سامانه گواهی فوت الکترونیکی
در وهله اول نیاز به مراجعه حضوری شما به نهاد ثبت احوال و اعلام فوت فرد مورد نظر خواهد بود. پس از آن باقی مراحل صدور گواهی فوت به صورت آنلاین هم قابل انجام خواهد بود. با این شیوه که در ابتدا وارد وبسایت ثبت احوال میشوید و در بخش منوط بر صدور گواهی فوت، فرم درخواستی خود را کامل مینمایید.
ج) دریافت گواهی فوت المثنی
هنگامیکه بنابر هر دلیلی، پس از صدور گواهی فوت آن را گم نمودید، امکان صدور دوباره گواهی فوت وجود خواهد داشت. شما دوستان میتوانید به قبرستان شهر و یا پزشکی قانونی رجوع و رونوشت گواهی فوت را از آن مکان اخذ بنمایید. بهتر است خاطرنشان شویم که رونوشت گواهی فوت از اعتبار لازم برخوردار است.
د) نمونه گواهی فوت پزشکی قانونی
زمانیکه صدور گواهی فوت شبانه روزی توسط پزشک در منزل امکانپذیر نباشد، بایستی ابتدا به پزشکی قانونی ارجاع داده شوند. در پزشکی قانونی علتهای فوت معین شده و سپس گواهی فوت در آنجا صادر خواهد شد. دیگر فرآیند جهت اخذ گواهی فوت با داشتن گواهی پزشکی با مراحل اجساد عادی، یکی خواهد بود.
برای صدور گواهی فوت چه شرایطی باید وجود داشته باشد؟
جهت صدور گواهی فوت در خانه، لازم است برخی از شرایط وجود داشته باشد، بهتر است ما این شرایط را برای شما به اختصار بیان نماییم.
· زمانیکه پزشک معالج از قبل، فرد متوفی را تحت درمان خود داشته و از بیماری او مطلع بوده است.
مدارک مورد نیاز برای صدور گواهی فوت
1) مدارک شناسایی متوفی اعم از کارت ملی و شناسنامه
این مدارک، حائز اهمیت ترین مدارک جهت صدور سند فوت محسوب میشود. لذا در مواقعی که شناسنامه شخص متوفی بنا بر هرگونه علتی در اختیار نباشد، یا کارت ملی وی صادر نشده باشد؛ از دیگر مدارک شناسایی هویتی استفاده خواهد شد.
ثبت دقیق و کامل اطلاعات شخصی از روی این اسناد بر روی فرم گواهی فوت صورت خواهد گرفت. از سویی برای تطابق شخص متوفی با مدارک، در راستای پیشگیری از بروز مشکلات حقوقی و قانونی در زمان آتی بهره گرفته میشود.
2) وجود بستگان درجه یک وی به هنگام صدور گواهی فوت
وجود رضایت بستگان درجه یک جهت صدور این گواهی، ملاک انجام فرآیند بعد قرار خواهد گرفت.
3) گواهی پزشکی
گواهی پزشکی بنا بر سوابق پزشکی شخص متوفی، نشانهها و آثار بدن وی و… صادر خواهد شد. کد پستی هم در این گواهی لحاظ خواهد شد. به همانشکل که لازم است ولادت افراد در نهاد ثبت احوال ثبت شود، وفات آنها هم باید در این نهاد به ثبت برسد.
در راستا انجام فرآیند قانونی نقل و انتقال ارث به وراث و…؛ در اختیار داشتن برگه ثبت وفات که به واسطه نهاد ثبت احوال صادر شده، امری ضروری است.
نکته مهم: ممکن است بسیاری از مناطق صعبالعبور باشند. در این هنگام که دسترسی پزشک به متوفی و امکان صدور گواهی فوت شبانه روزی موثر نباشد، تایید مسئولین گورستان امری ضروری خواهد بود.
حال معرفی یا حضور دو شاهد هم کفایت میکند. سپس با ارائه مدارک شناسایی در نهاد ثبت احوال، محل وقوع فوت و یا محل سکونت، در گواهی فوت صادر خواهد شد.
گواهی فوت چیست؟
گواهی فوت در واقع سندی است که بعد از فوت یک انسان صادر و موجبات ابطال شناسنامه فرد متوفی را فراهم میسازد. از آن سوی که به هنگام فوت یک فرد، میباید اسناد و مدارک هویتی او باطل گردد، صدور گواهی فوت توسط پزشک جهت طی مراحل قانونی دیگر، امر الزامی خواهد بود.
بنابراین وارثان متوفی مکلف هستند طی بازه زمانی مشخص بعد فوت، به دنبال دریافت آن رهسپار شوند. در واقع بعد از فوت به منظور انجام کارهای فرد متوفی، شناسنامه او دیگر هیچگونه اعتباری را ندارد و باید با وجود این گواهی اقدامات مورد نیاز انجام شود. پس انجام کارهایی مانند انحصار وراثت، نیازمند اخذ این گواهی است.
مزایای صدور گواهی فوت در خانه چیست؟
صدور گواهی فوت در منازل غالبا به واسطه پزشک شبانه روزی انجام میشود. از مزایایی که این صدور گواهی فوت دارد، می توان به فوت اشخاص پیر، سالخورده و دیگر افراد در منازل هستیم؛ اشاره کرد. این افراد نیازمند تایید پزشک معتبر و مورد تایید نظام پزشکی خواهند بود.
پزشک مورد تایید، جهت صدور گواهی فوت به معاینه فرد متوفی، می پردازد. هنگامیکه مشکلات قضایی و قانونی به چشم نخورد، گواهی فوت صادر خواهد شد. لذا زمانیکه پزشک صدور گواهی فوت در خانه را صلاح نداند، گواهی فوت وی بایستی به واسطه پزشک قانونی و طی روندهای قضایی صادر شود.
هنگامیکه پزشک جهت صدور گواهی فوت اقدام مینماید، دلیل فوت، پیشینه بیماری، سن و… را مورد بررسی قرار میدهد و تمامی اینها را مورد توجه قرار خواهد داد، زیرا مسئولیت قانونی برای صادر کننده در این میان وجود خواهد داشت.
بنابراین با مراجعه یکی از افرادی مانند نزدیکان، مالک محل وقوع فوت و .. به اداره ثبت احوال و اعلام فوت، در صورت تایید مدارک هویتی؛ صور سند فوت انجام می شود. در نهایت با ابطال شناسنامه شخص متوفی، گواهی فوت صادر می گردد.