پرستار کودک در منزل از جمله خدماتی است که طرفداران بسیاری دارد ، با توجه به همه گیری کرونا و جهشهای جدید به وجود آمده، کسب و کار و آموزشها به سمت غیر حضوری شدن پیش میرود. پرستاری از کودک در منزل هم از این قاعده مستثنی نمیباشد. این مسئله چالشهایی را به وجود میآورد که اگر آگاهیمان را نسبت به آن بالا نبریم مطمئنا دردسر ساز خواهد شد. با دانستن یک سری نکات و چارچوبها میتوان از مشکلات ناشی از این چالش، به سادگی عبور کرد. در این مقاله قصد داریم به این نکات بسیار مهم و قابل تاملی درباره پرستار کودک در منزل بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
وظایف پرستار کودک در منزل
موضوع اصلی که این پروسه را با مشکل مواجه میکند، آشنا نبودن با وظایف پرستار کودک هست. دانستن این اصول و نکات هم برای والدین کودک و هم برای پرستار کودک بسیار ضروری است تا هم پرستار چارچوبهای کاری خود را بداند و هم والدین توقعات بیجا نداشته باشند و یا در مقابل ضعفها و اهمال کاری بتوانند فرد را مواخذه کنند.
غذا دادن و تغذیه کودک
پرستار کودک باید با نیازهای غذایی کودک به طور کامل آشنا باشد. از مواد غذایی استفاده کند که ارزش تغذیهای بالایی داشته باشند. نسبت به مواد غذایی که منع مصرف برای کودک دارد نیز باید شناخت داشته باشد. در کنار همه این موارد باید طبع کودک را در نظر بگیرد و باب میل و سلیقه کودک، غذا پخته شود. استفاده از میان وعدههای مقوی به رشد و سلامت کودک بسیار کمک کننده است. همچنین پرستار باید بسیار با حوصله باشد و اگر کودک در یک وعده اصلی همه غذایش را به طور کامل نخورد در فواصل کوتاه و به مقدار کم به کودک غذا داده شود.
بهداشت و حمام کردن کودک
از دیگر مواردی که رعایت آن ضروری و لازم است، بهداشت کودک هست. پرستار باید با نحوه حمام کردن کودک به خوبی آشنا شود. از مشکلات احتمالی مثل لیز خوردن و سر بودن حمام مطلع باشد و کاملا مواظب کودک در تمامی مراحل حمام کردن باشد. بعد از حمام با مراقبهایی که از کودک میکند مانع سرماخوردگی شود و چون پوست کودک بسیار حساس است باید چرب شود تا حساسیت ایجاد نشود. اگر لازم هست باید مرتب لباس کودک تعویض شود. قبل و بعد از غذا حتما
دستهای کودک شسته شوند چون سیستم ایمنی پایین کودک باعث میشود هرگونه آلودگی کوچک، موجع به یک بیماری شود که کودک را آزار دهد و درگیر دارو و آنتی بیوتیک کند. از این رو بهداشت کودک بسیار حائز اهمیت است. خود پرستار نیز چون با کودک در ارتباط هست میبایست بهداشت فردی را به طور کامل رعایت کند و از آلودگیهای جزئی هم به دور باشد.
دادن داروهای مورد نیاز برای کودکان
در مواردی که نیاز است کودک تحت مراقبت درمانی قرار بگیرد، پرستار باید از تمامی نکات مراقبتی با خبر شود و داروهای مورد نیاز را سر زمان مخصوص خودش به کودک بدهد. هر گونه اتفاق غیر مترقبه را به والدین و یا در مواقع فوق حاد به اورژانس و پزشک خبر دهد.
کمک در انجام تکالیف مدرسه
پرستار کودک در منزل میتواند به تکالیف مدرسه کودک نیز رسیدگی کند. مشکلاتش را برطرف کند و در فهمیدن درسها تا جایی که میتواند به کودک کمک کند. این کمک میتواند با یادآوری انجام تکالیف به کودک، بررسی کردن فعالیت کودک در مدرسه، مشتاق کردن کودک به تحقیق و درس خواندن باشد. با خواندن کتابهای داستان آموزنده، کودک را میتوان به مطالعه علاقه مند کرد. بهتر است شیوه فهمیدن مطالب توسط کودک را بررسی و کشف کرد مثلا بعضی از کودکان از راه بصری و با دیدن فیلمهای آموزشی بهتر یاد میگیرند و یا بعضیها با تکرار مرتب در فواصل زمانی معین بهتر مطالب را درک میکنند.
آموزش از طریق بازی بهترین روش علاقه مند کردن کودک به ادامه انجام تکالیف هست، مثلا میتواند نقش آموزگار خودش را بازی کند و مطالب سر کلاس را تکرار کند. پرستار کودک در خانه در انجام این موارد میتواند بسیار کمک کننده باشد.
سرگرمی و بازی با کودکان
رشد و یادگیری کودک از طریق بازی و سرگرمی ایجاد میشود. بسیاری از مهارتها از قبیل هوشهای هیجانی و توانایی ارتباط با افراد در بزرگسالی از طریق بازی ساخته میشود. کودک از طریق بازی و سرگرمی به مفاهیم عمیق زندگی مثل نوع دوستی، از خودگذشتگی، تاب آوری پی میبرد. از این رو نقش پرستار در این زمینه بسیار پررنگ میشود. پرستار باید به انواع بازیهایی که این مفاهیم را تقویت میکند بپردازد. مثل ساختن کاردستی با استفاده از بازیافت که از این طریق کودک یاد میگیرد که میتواند از وسایل دور ریختنی استفاده کند و از این رو قناعت و ابتکار عمل در کودک جوانه میزند. از دیگر سرگرمیها میتوان آشپزی را مثال زد که با موادی که میتوان در اختیار کودک قرار داد، باعث تقویت خلاقیت و ایجاد عزت نفس شود. بردن کودک در ساعتهایی از روز به بیرون باعث میشود کل روز برای کودک یکنواخت نباشد و از محیط بیرون استفاده کند. گل کاری و کاشتن دانههای میوه به کودک حس مسئولیت پذیری را القا میکند و متوجه میشود که باید از ناتوان و موجود آسیب پذیر مراقبت کند.
کودک تا چه سنی نیاز به پرستار کودک در منزل دارد؟
زمانی که والدین مطمئن شوند به خودش و به خانه آسیب نمیزند کودک میتواند در خانه تنها بماند. مهارتهایی مثل یادگیری شمارههای ضروری و شمارههای پدر و و مادر و اقوام درجه یک، دست نزدن به هیچ وجه به وسایل پرخطر مثل گاز و وسایل تیز مثل چاقو، نرفتن به بیرون از خانه، انجام بازیهای بیخطر در خانه، عدم ایجاد سروصدا و مزاحمت برای همسایگان، را حتما باید به کودک آموزش داد. بهتر است برای اوایل کار و برای آشناسازی کودک با این روند به طور پاره وقت در خانه تنها باشد و یا با بازههای زمانی یکسان به کودک تماس گرفته شود.
تهیه غذای کودک و فراهم کردن سرگرمیهایی مثل کارتونهای مختلف و اسباب بازی باعث میشود کودک بتواند این دوری و تنهایی را در خانه تحمل کند و خود را سرگرم کند. برای تنوع و اینکه کودک به مدت طولانی در خانه نباشد میتوان با اقوام درجه یک هماهنگ کرد و به طور دورهای به خانههای آنها، کودک برده شود و یا آنها پیش کودک بیایند و برای مدتی با کودک بازی کنند.
ویژگیهای یک پرستار کودک مجرب در منزل
از مهمترین ویژگی پرستار کودک در منزل قابل اعتماد بودن فرد است. از راههای مختلف میتوان یک فرد قابل اعتماد را به عنوان پرستار کودک در خانه انتخاب کرد. مراکز مختلفی با سابقه کار مورد اعتماد برای مراقبت از کودک در منزل وجود دارند که میتوانید مراجعه کنید. از دیگر راهها این است که میتوانید از افرادی که قبلا داشتن پرستار بچه در منزل تجربه کردند، مشاوره بگیرید و پرستارهای مورد تایید آنها را انتخاب کنید. متعهد بودن دیگر ویژگی این کار هست، چیزی که میگوید حتما اجرا شود و سلیقه شخصی فرد دخیل نشود. همینطور چون که یک پرستار با بچهها طرف هست، باید بسیار لطیف و مهربان باشد و مثل دایهای مهربان از پس زحمتهای کودک بر بیاید. از کار با کودک لذت ببرد و کودکان برایش لذت بخش باشد و به چشم یک کار به این مراقبت نگاه نکند.
مزایای نگهداری از کودک در خانه
همان طور که اشاره شد با توجه به بیماری کرونا، نگهداری از کودک در منزل بهترین نوع مراقبت از آنهاست. از این رو از بیشترین بیماریهایی که بین بچهها شایع هست مثل سرماخوردگی و بیماری گوارشی در کودکان جلوگیری میشود. شما میتوانید در خانه یک مهد کودک خصوصی را برای کودکانتان ایجاد کنید و هرگونه برنامه آموزشی فقط از سوی خودتان طرح ریزی و به دست پرستار کودک در منزل اجرا شود. این طوری دیگر کودک شما لازم نیست که همه فوق برنامههای آموزشی که توسط مهد کودکهای بیرون اجرا میشود، را انجام دهد و فقط چیزی که شما ضروری میدانید را پرستار کودک پیاده میکند.
سخن آخر
مراقبت از کودک در منزل اصول و نکاتی را میخواهد که بدین امر پرستاران کودک از بقیه افراد متمایز میشوند. با دانستن یک سری اصول و نکات میتوان از پس چالشهای این برهه از زندگی کودک برآمد و به درستی طی کرد. در این مقاله قصد داشتیم اطلاعات جامعی را در مورد ارسال پرستار به منزل، برای نگهداری هر چه بهتر کودک دلبندتان ارائه دهیم. امیدواریم برایتان مفید واقع شود.