نکته: تزریق رمدسیویر در منزل توسط تیم همدم انجام نمی شود.
داروی رمدسیویر چیست؟
رمدسیویر یک داروی ضد ویروسی نوکلئوتیدی آنالوگ آدنوزین است. این فرآوردهی ضد ویروسی هنگام ورود به بدن با متصل شدن به زنجیره RNA، مانع از تکثیر ویروس پیش از موعد شده و با این زنجیره مقابله میکند. آمپول رم دسیویر پس از تزریق به سرعت وارد و جذب بدن میشود. طبق آزمایشات انجام شده این ویروس در پیشگیری از آسیبهای ریوی و دستگاه تنفسی اثرگذاری بسیاری دارد. درصورتی که عمل تزریق به صورت پیوسته انجام شود میتواند ویروس را مهار کند و فرد سلامتی خود را به دست آورد. این دارو برای افراد بستری و غیر بستری نیز تجویز میشود و باید توسط پزشک یا پرستاران انجام شود. این دارو یک درمان قطعی برای کرونا نیست اما طبق تحقیقات انجام شده تا حدودی میتواند این ویروس را مهار کند و جان بسیاری از مردم در سرتاسر جهان را نجات دهد.
نکات مهم در تزریق آمپول رمدسیویر در منزل
همانطور که در این مقاله تاکید شده است، تزریق داروی رمدسیویر در منزل باید توسط گروه پرستاری متخصص انجام شود در غیر این صورت میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد. در ادامه به معرفی برخی از نکات قابل توجه هنگام تزریق داروی رمدسیویر خواهیم پرداخت.
توجه به مقدار دوز تزریقی برای هر فرد
مقدار دوز مصرفی برای هر فرد بسته به سن، وضعیت بیماری (خفیف، متوسط و حاد) میباشد. این میزان دوز بین 5 میلیگرم در روز اول و 2.5 میلیگرم در روزهای دیگر برای کودکان تا وزن 40 کیلوگرم و برای بزرگسالان بین 200 میلیگرم در روز اول و 100میلیگرم در دیگر روزها استفاده میشود. البته همانطور که گفته شد این میزان دوز براساس شرایط بیمار و طبق دستور پزشک تجویز میشود. کم یا زیاد تزریق کردن دوز توسط افراد نابلد میتواند منجر به وخیم شدن حال بیمار شود.
نحوه صحیح آماده سازی آمپول جهت تزریق
همانطور که گفته شد این دارو به دو صورت مایع (19 لیتر آب مقطر) و پودر لیوفیلیزه است که باید به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند. پس از ترکیب به مدت 30 ثانیه باید محلول را تکان دهید و اجازه دهید 2 الی 3 دقیقه استراحت کند. هنگام تزریق رمدسیویر در منزل باید دقت کنید ذرات محلول به خوبی ترکیب شوند در صورتی که ذرات حل نشده باشند و محلول شفاف رنگی به دست نیامده باشد، نمیتوان تزریق را انجام داد.
رقیق کردن محلول دارو
جهت روانتر شدن محلول رمدسیویر میتوان از سرم نرمال سالین نه درصد استفاده کرد.
چنانچه باردار هستید و یا قصد بارداری دارید باید اطلاع دهید
تزریق این دارو برای افراد باردار توصیه نمیشود اما در صورتی که وضعیت سلامت بیمار در خطر باشد، مصرف این دارو باید انجام شود.
چنانچه دارای بیماری کلیوی هستید باید اطلاع دهید
آمپول رمدسیویر ممکن است بر روی کلیه و کبد برخی از افراد اثر گذارد به همین دلیل قبل از استفاده از این دارو چنانچه نارسایی کلیوی یا مشکلات دیگر دارید حتما با پزشک خود در میان گذارید.
توجه به تداخلات دارویی
یکی دیگر از مهمترین نکات برای تزریق رمدسیویر در منزل، عدم مصرف این دارو با تزریقات دیگر است. تداخل دارویی در رمدسیویر باعث کاهش خاصیت ضد ویروسی آن شده و تداخل با برخی از داروها ممکن است عواقب بدی داشته باشد.
برخی از داروهایی که با آمپول رمدسیویر تداخل دارند عبارتند از:
کلروکین
هیدروکسی کلروکین
گلیکوپروتئین (باعث کاهش آنزیمهای کبد و دیگر بیماریهای کبدی میشود)
مکانیسم اثر تزریق آمپول رمدسیویر چگونه است؟
تزریق داروی رمدسیویر در منزل حتما باید توسط پزشک و یا پرستار انجام شود. نحوه عمل این دارو به این صورت است که دارای دو ماده مایع و پودری است که باید با یکدیگر مخلوط و به فرد بیمار تزریق شود. مکانیسم اثرگذاری رمد سیویر بین مدت زمان 30 دقیقه الی 2 ساعت وارد بدن و جذب میشود. در روز اول معمولا دوز 200 میلیگرم تزریق میشود. مدت زمان تزریق آمپول بستگی به شدت بیماری فرد بین 5 الی 10 روز است. تزریق دارو باید هرروز به صورت مداوم و با مقدار دوزهای تعیین شده انجام شود. مثلا برای افراد بیمار به کرونا خفیف تا متوسط، زدن آمپول رمد سیویر در منزل پس از مشخص شدن علائم اولیه حدود 7 روز انجام میشود.
چرا تزریق آمپول رمد سیویر در منزل باید توسط فردی مجرب انجام شود؟
تزریق داروی رمدسیویر توسط عمل مانیتورینگ انجام میشود به همین دلیل باید توسط پرستاران مجرب، این کار صورت بگیرد. از آنجایی که در تزریق آمپول رمد سیویر امکان بروز حساسیت وجود دارد و ممکن است جان فرد را به خطر بیندازد، تزریق باید توسط پرستاران با تجربه انجام شود. زدن آمپول رمد سیویر در منزل تا اتمام کار نیاز به مراقبت دارد به همین خاطر افرادی که دانش این کار را نداشته باشند نمیتوانند در صورت بروز حساسیت، خطر به وجد آمده را مهار کنند.
در صورتی که حین و یا بعد از تزریق موارد زیر را احساس کردید باید سریعا به پزشک خود اطلاع دهید:
تب و لرز
حالت تهوع
سرگیجه هنگام ایستادن
تعریق زیاد
تنگی نفس
خس خس کردن در ناحیه قفسه سینه
تورم صورت
تورم گلو
تورم چشمها
کبودی صورت
ضربان قلب نا منظم (تند یا کند)
طبق آمار به دست آمده بیماران درمان شده با داروی رمد سیویر از حدود 1000 نفر، تعداد 63 نفر دچار عوارض جانبی خفیف میشوند. اگر این دارو زیر نظر پرستار یا پزشک تزریق شود، تمامی عارضههایش قابل کنترل است. فراموش نکنید این دارو در کنار عوارض خفیفی که داشته است، توانسته جان افراد زیادی را در دنیا نجات دهد.
چه کسانی نیاز به زدن آمپول رمدسیویر دارند؟
تزریق آمپول رمدسیویر برای درمان بیماریهای ویروسی مانند بیماری SARS-COV2 و بیماری COVID-19 یا همان کرونا ویروس انجام میشود. این دارو برای بیماران بزرگسال بستری شده و غیر بستری، همچنین کودکان 12 سال به بالا تجویز میشود. همانطور که گفته شد آمپول رمدسیویر یک داروی ضد ویروسی است و از انتشار آن در بدن جلوگیری میکند. افرادی که در بیمارستان بستری نیستند و علایم حادی ندارند نیاز به سیتی اسکن و استفاده از این دارو را ندارند اما افرادی که تنگی نفس، سرفه زیاد و درگیری ریه دارند حتما این دارو برایشان تجویز میشود.
در پایان
همانطور که گفته شد داروی رمدسیویر در دسته داروهای ضد ویروسی است و طی آزمایشات انجام شده در درمان بیماری کرونا نقش به سزایی دارد. امروزه برای رفاه حال بیماران به بهترین و راحتترین شکل ممکن تزریقات در منزل صورت میگیرد. اما باید توجه داشته باشید که تزریق آمپول رمدسیویر در منزل حتما حتما باید تحت نظر پزشک و یا پرستاران انجام شود تا در صورت بروز هرگونه واکنشی بتوانند جان فرد را نجات دهند. امیدواریم با خواندن این مقاله توانسته باشید به طور کامل پاسخ پرسشهایتان را بیابید.