ارائه با کیفیت ترین خدمات ارسال پزشک به منزل
قوز قرنیه چیست

راهنمای مطالعه

قوز قرنیه چیست؟ (کراتوکونوس) | علائم،چگونگی تشخیص و درمان

قوز قرنیه چیست سوالی متداول شده که اکثر مردم به دنبال پاسخ آن هستند در ادامه به طور کامل با آن آشنا می شوید. چشم یک عضو پیچیده است که از چندین لایه تشکیل شده است. اولین لایه ملتحمه است که صلبیه را می‌پوشاند که به سفیدی چشم نیز معروف است. مورد بعدی قرنیه است، یک لایه گنبدی شکل شفاف که عنبیه و مردمک را می‌پوشاند. عملکرد اصلی آن کمک به تمرکز نور به عدسی و مردمک است. قوز قرنیه یک بیماری پیشرونده است که با نازک شدن قرنیه همراه است و باعث می‌شود شکل گنبدی متقارن خود را از دست بدهد. کج بودن قرنیه می‌تواند منجر به تاری یا تحریف دید شود. در ادامه با بررسی عمیق‌تر قوز قرنیه از جمله علل، علائم و گزینه‌های درمانی، شما را بیشتر با این بیماری آشنا خواهیم کرد.

قوز قرنیه چیست؟

قوز قرنیه چیست

قوز قرنیه چشم یک اختلال چشمی است که قرنیه از یک گنبد متقارن به یک مخروط نامتقارن یا کج تبدیل می‌شود. عملکرد اصلی قرنیه چشم شما این است که نور را به مردمک منعکس کند. هنگامی که نور از قرنیه نامتقارن عبور می‌کند، می‌تواند منجر به تاری دید در چشم شما شود. قوز قرنیه اغلب در سال‌های نوجوانی یا در دوران جوانی ایجاد می‌شود. علائم ممکن است از یک چشم شروع شود، اما حدود ۹۶ درصد موارد قوز قرنیه هر دو چشم را درگیر می‌کند. برخی مطالعات شیوع قوز قرنیه را تقریباً ۱ در ۲۰۰۰ نفر و برخی تحقیقات دیگر ۱ در ۵۰۰ نفر می‌دانند.

نیاز به حجامت در منزل یا فصد خون در منزل دارید؟ به صورت 24 ساعته با ما تماس بگیرید.

علت قوز قرنیه

علت قوز قرنیه

علت قوز قرنیه

محققان هنوز به طور کامل درک کرده اند که چرا برخی از افراد به قوز قرنیه مبتلا می‌شوند. در بیشتر موارد، این مشکل بدون دلیل ظاهری ایجاد می‌شود. به طور کلی تصور می‌شود که عوامل محیطی و ژنتیکی در شکل گیری آن نقش دارند.
· سابقه خانوادگی: تصور می‌شود که برخی از افراد مبتلا به قوز قرنیه ممکن است حامل ژن‌هایی باشند که در صورت قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی خاص، به این بیماری مبتلا می‌شوند.
· اختلالات زمینه ای: قوز قرنیه گاهی اوقات در حضور برخی از اختلالات زمینه‌‌ای رخ می‌دهد، اما علت آن هنوز ثابت نشده است. این اختلالات عبارتند از سندرم داون، آپنه خواب، آسم، برخی از اختلالات بافت همبند از جمله سندرم مارفان.
· اشعه ماوراء بنفش: اشعه ماوراء بنفش خطر بزرگی برای قرنیه و عدسی چشم است. قوی‌ترین منبع نور طبیعی فرابنفش نور خورشید است و افرادی که برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند در معرض خطر قوز قرنیه هستند.
· عوامل خطرزای محیطی: برخی از عوامل خطر محیطی ممکن است در ایجاد قوز قرنیه نقش داشته باشند، از جمله مالش بیش از حد چشمان.

عوارض قوز قرنیه

عوارض قوز قرنیه

عوارض قوز قرنیه بسیار نادر است و با مداخلات مناسب در زمان مناسب به راحتی قابل پیشگیری است. انجام معاینات منظم چشم برای اطمینان از عدم وجود بیماری مانند قوز قرنیه بسیار مهم است و در صورت تایید بیماری، درمان سریع به شما این امکان را می‌دهد تا یک زندگی با وضوح بینایی کامل داشته باشید. اما به طور کلی عوارض قوز قرنیه می‌تواند به دلیل تخریب تدریجی قرنیه یا استفاده طولانی مدت از لنزهای تماسی رخ دهد.

· هیدروپس حاد در قرنیه

هیدروپس حاد در قرنیه وضعیتی است که در آن بیماران به دلیل نفوذ مایع به قرنیه دچار از دست دادن ناگهانی بینایی همراه با درد و ناراحتی در چشم می‌شوند که می‌تواند در یک چشم یا هر دو چشم رخ دهد. این موضوع باعث از دست دادن دائمی بینایی چشم نمی‌شود و معمولاً به خودی خود برطرف می‌شود.

· ساییدگی‌های ناشی از لنزهای تماسی

لنزهای تماسی اگرچه برای یک هدف مشخص در چشم قرار می‌گیرند، اما اساساً یک جسم خارجی در چشم هستند. مانند تمام اجسام خارجی، آنها نیز می‌توانند یک واکنش تحریک کننده در چشم ایجاد کنند که باعث آسیب به چشم می‌شوند. همچنین توجه به این نکته مهم است که لنزهای تماسی با کیفیت پایین، گرچه در دسترس هستند، اما ممکن است آسیب بیشتری به چشم وارد کنند.

· آسیب‌های روانی ناشی از ضعف بینایی

بینایی مهمترین روش حسی است که ما برای درک دنیای اطراف خود از آن استفاده می‌کنیم. بینایی اساسی‌ترین حسی است که بیشتر در زندگی روزمره از آن استفاده می‌کنیم. انحراف بینایی مرتبط با قوز قرنیه می‌تواند از نظر جسمی و روانی بسیار ناتوان کننده باشد.

چگونگی تشخیص قوز قرنیه

چگونگی تشخیص قوز قرنیه

برای تشخیص قوز قرنیه چشم پزشک، چشم شما را به طور کامل معاینه و سابقه پزشکی و خانوادگی شما را بررسی می‌کند. در طول معاینه چشم، چشم پزشک ممکن است موارد زیر را بررسی کند:

· ظاهر کلی چشمان
· حدت بینایی یا وضوح دید
· میدان بصری
· حرکات چشم
همچنین ممکن است تحت معاینه اسلیت لامپ قرار بگیرید. تشخیص قوز قرنیه همچنین ممکن است شامل یک آزمایش تصویربرداری خاص به نام توپوگرافی قرنیه باشد تا به پزشک اجازه دهد تغییرات چشم شما را که قابل مشاهده نیستند، بررسی کند. توپوگرافی قرنیه، تصویری سه بعدی از سطح قرنیه شما ارائه می‌دهد. توپوگرافی قرنیه به نوعی سونوگرافی است که که بهتر است سونوگرافی در منزل را امتحان کنید.

آیا قوز قرنیه درمان دارد؟

در مراحل اولیه، زمانی که قرنیه هنوز منظم است، عینک‌های طبی اصلاحی یا لنزهای تماسی نرم می‌توانند به بیمار کمک کنند. با پیشرفت قوز قرنیه، سطح قرنیه نامنظم می‌شود و این گزینه‌ها دیگر به اندازه کافی کمک نمی‌کنند. گزینه‌های درمانی دیگر را می‌توان به طور کلی به تثبیت قوز قرنیه و توانبخشی بینایی تقسیم کرد. معمولاً قوز قرنیه بعد از ۴۰ سالگی به طور طبیعی تثبیت می‌شود. از روش‌های درمان قوز قرنیه نیز می‌توان به قرار دادن Intacs در چشم، دستگاه کراس لینکینگ قرنیه (CXL) و کراتوپلاستی یا پیوند قرنیه اشاره کرد.

درمان قوز قرنیه

درمان قوز قرنیه چشم بر حفظ حدت بینایی و توقف تغییرات در شکل قرنیه تمرکز دارد. گزینه‌های درمانی بر اساس شدت بیماری و سرعت پیشرفت آن متفاوت است.

· استفاده از عینک
برای بهبود حدت بینایی در موارد خفیف قوز قرنیه می‌توان از عینک‌های طبی استفاده کرد. به دلیل تغییرات پیشرونده در قرنیه، ممکن است نیاز به تغییرات مکرر نسخه داشته باشید.

· استفاده از لنز تماسی هارد
بسیاری از افراد مبتلا به قوز قرنیه به لنزهای تماسی هارد یا سخت نیاز دارند. این لنزها به اکسیژن اجازه می‌دهند از لنز تماسی عبور کند و به تغییر شکل قرنیه کمک می‌کند تا تاری دید به حداقل برسد. برخی از افراد لنزهای تماسی هارد را ناراحت کننده می‌دانند که در این صورت ممکن است از لنزهای پیگی بک استفاده کنند. لنز پیگی بک یک لنز تماسی سخت روی یک لنز نرم‌تر است.

· استفاده از لنز هیبریدی
این لنزها دارای یک مرکز سخت و یک حلقه نرم در امتداد لبه بیرونی برای افزایش راحتی هستند.

· استفاده از لنز اسکلرال
لنزهای اسکلرال جایگزین دیگری برای لنزهای تماسی هارد هستند، آنها مانند لنزهای هارد عمل می‌کنند، زیرا یک لایه مایع بین لنز تماسی و جلوی چشم ایجاد می‌کنند. این لنزها اغلب راحت‌تر هستند زیرا روی قسمت سفید چشم شما قرار می‌گیرند که حساسیت کمتری نسبت به قرنیه دارد.

· عمل جراحی
برخی از افراد مبتلا به قوز قرنیه به دلیل ناراحتی، نازک شدن شدید قرنیه یا جای زخم، لنزهای تماسی را به خوبی تحمل نمی‌کنند. اگر بینایی شما با لنز قابل اصلاح نیست، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. این جراحی شامل قرار دادن دو قطعه پلاستیکی هلالی شکل به نام INTACS در قرنیه برای کمک به حمایت از قرنیه است. البته ممکن است حتی پس از جراحی برای اصلاح دید، همچنان به لنز یا عینک نیاز داشته باشید.

· پیوند قرنیه یا کراتوپلاستی
این جراحی شامل جایگزینی بافت قرنیه با بافت اهداکننده است. معمولاً فقط در موارد شدید این نوع درمان پیشنهاد می‌شود.

· دستگاه کراس لینکینگ قرنیه (CXL)
FDA اولین دستگاه اتصال متقابل کلاژن را برای درمان قوز قرنیه چشم در سال ۲۰۱۶ تایید کرد. CXL یک روش کم تهاجمی است که طی آن پزشک قطره‌های چشمی خاصی را با ریبوفلاوین در چشم شما قرار می‌دهد و سپس از نور ماوراء بنفش برای تقویت رشته‌های کلاژن در قرنیه استفاده می‌کند. این درمان پیشرفت قوز قرنیه را محدود می‌کند. CXL یک درمان موثر برای قوز قرنیه برای بسیاری از افراد است و ممکن است پیشرفت این بیماری را متوقف کند. با این حال، کارآزمایی‌های کنترل‌شده بیشتری برای این درمان مورد نیاز است.

· استفاده از لنز اسکلرال
لنزهای اسکلرال جایگزین دیگری برای لنزهای تماسی هارد هستند، آنها مانند لنزهای هارد عمل می‌کنند، زیرا یک لایه مایع بین لنز تماسی و جلوی چشم ایجاد می‌کنند. این لنزها اغلب راحت‌تر هستند زیرا روی قسمت سفید چشم شما قرار می‌گیرند که حساسیت کمتری نسبت به قرنیه دارد.

· عمل جراحی
برخی از افراد مبتلا به قوز قرنیه به دلیل ناراحتی، نازک شدن شدید قرنیه یا جای زخم، لنزهای تماسی را به خوبی تحمل نمی‌کنند. اگر بینایی شما با لنز قابل اصلاح نیست، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. این جراحی شامل قرار دادن دو قطعه پلاستیکی هلالی شکل به نام INTACS در قرنیه برای کمک به حمایت از قرنیه است. البته ممکن است حتی پس از جراحی برای اصلاح دید، همچنان به لنز یا عینک نیاز داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.