بیماری منییر یکی از بیماریهایی است که مربوط به گوش میانی میشود و عارضهای است که فرد در گوش داخلی خود احساس ناراحتی میکند. این بیماری در هر سنی ممکن است پیش بیاید اما معمولا در سنین جوانی و میانسالی و در میان زنان بیشتر است. بیماری مزبور یک بیماری مزمن محسوب میشود و برای درمان بیماری منییر و کاهش عوارض طولانی مدت این بیماری از روشهای مختلفی کمک میگیرند. ما در این مطلب قصد داریم در مورد این بیماری اطلاعات بیشتری ارائه کنیم؛ پس با ما همراه باشید و از اطلاعات مفیدی که در این مطلب بیان میکنیم بهرهمند شوید.
بیماری منییر چیست؟
بیماری هیدروپس آندولنفاتیک یا منییر با سرگیجه و وزوز شروع میشود. ممکن است پزشک از روشهای مختلفی برای درمان بیماری منییر استفاده کند تا شدت علائم بیماری را کاهش دهد. در این بیماری، فرد احساس سرگیجه میکند و سرگیجه به شکلی است که فرد احساس میکند به صورت دورانی در حال چرخش است؛ همچنین فرد در گوش خود صدای سوت را میشنود و به صورت نامتناوب احساس کمشنوایی میکند. این عارضه معمولا در یکی از گوشها اتفاق میافتد ولی گاهی ممکن است هر دو گوش فرد را درگیر کند. مدت زمان حملات آن میتواند بین ۲۰ دقیقه تا ۲۴ ساعت باشد. زمانی که با این عارضه روبرو شدید باید سریع به پزشک مراجعه کنید و برای درمان بیماری منییر اقدام کنید و از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده تا این مشکل به صورت دائم بر شنوایی شما تاثیر نگذارد.
علائم بیماری منییر کدام است؟
همانگونه که اشاره کردیم علائم بیماری منیر در چندین مورد خلاصه میشود از جمله علائم این بیماری میتوان به کمشنوایی، احساس پری گوش، سرگیجههای ناگهانی و وزوز گوش اشاره کرد. نکته قابل توجه در مورد کمشنوایی این است که ممکن است این عارضه به صورت موقتی باشد یا به صورت دائمی در فرد ایجاد شود. از دیگر علائم این بیماری میتوان به احساس فشار و پری گوش اشاره کرد به این معنی که فرد احساس میکند که در گوشش پر از هوا شده است. علامت دیگر این بیماری، بروز سرگیجههای ناگهانی از چند دقیقه تا ۲۴ ساعت است. شدت و ضعف این سرگیجهها به گونهای است که در صورت شدید بودن آن به تهوع فرد میانجامد. به عنوان یکی دیگر از نشانههای بیماری منییر که آخرین علامت آن محسوب میشود میتوان به شنیدن صدای زنگ یا سوت در گوش اشاره کرد.
دلایل ابتلا به بیماری منییر (اختلال گوش میانی)
پزشکان و متخصصان هنوز در مورد دلایل ابتلا به بیماری منییر به نتیجه قطعی نرسیدهاند ولی نتایج تحقیقهای انجام شده آنها حاکی از این است که این عارضه به علت ناهنجاری در ساختار و میزان تجمع مایعات در گوش داخلی است اما عواملی که سبب این تغییرات شدهاند هنوز مشخص نیست. در گوش داخلی مجاری و حفرههایی وجود دارد که به هم متصل هستند در قسمت خارجی گوش داخلی لابیرنت استخوانی بوده و در داخل لابیرنت استخوانی غشاهای ظریفی وجود دارد که نمونه کوچکی از لابیرنت استخوانی بوده که به لابیرنت غشایی معروف است.
در این لابیرنت، مایع آندولف وجود دارد که حسگرهایی دارند که شبیه مو بوده و به حرکت مایعات پاسخ داده و پیامهایی را به مغز میفرستند. اگر میزان مایعات آندولف افزایش یابد فشار گوش بالا میرود و به این ترتیب از حد تعادل فراتر میرود و احساس سرگیجه را رقم میزند. شدت این فشار ممکن است به پرده گوش صدمه بزند و در نتیجه مشکل شنوایی ایجاد شود. از علتهای ایجاد بیماری اختلال گوش میانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آلرژی: آلرژیها میتوانند فشار گوش را بالا ببرند و به این ترتیب در حفظ تعادل در فرد مشکل ایجاد کنند.
میگرن: به نظر میرسد بین فشار گوش بالا و میگرن ارتباط وجود داشته باشد
قند خون: در تحقیقات انجام شده مشخص شده است که بین قند خون و منییر رابطهای وجود دارد.
عفونت: افراد باید به صورت منظم برای سلامت گوش معاینه شوند و اگر در گوش فرد عفونتی دیده شود باید به سرعت با آنتیبیوتیک تجویز شده توسط پزشک آن را درمان کرد.
ضربه: گوش افراد گاهی بر اثر تصادف یا ضربه صدمه میبیند و فشار گوش بالا میرود.
استرس: فشار عصبی و استرس هم میتواند در گوش، فشار بالا را به وجود آورد.
راه های جلوگیری از ابتلا به بیماری منییر
از آنجا که دلیل اصلی بیماری منییر کاملا مشخص نیست نمیتوان راههای خاصی را برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری پیشنهاد کرد. شاید یکی از دلایل آن ژنتیکی باشد و آن چه که مشخص است تعداد مبتلایان زن بیشتر از مبتلایان مرد است. تنها میتوان با تغییر شیوه زندگی علائم و شدت این بیماری را کاهش داد. از جمله میتوان مصرف نمک را کم یا کاملا از رژیم غذایی حذف کرد و با کاهش مصرف کافئین، الکل و تنباکو و مدیریت استرس، تعداد و شدت حملات را کم کرد.
روش های درمان بیماری منییر
متاسفانه راه درمانی خاصی برای درمان کامل بیماری منییر وجود ندارد ولی میتوان با رعایت مواردی درد و سرگیجه را کاهش داد. از جمله روشهای درمان بیماری منییر میتوان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
تجویز دارو برای کاهش سرگیجه
داروهایی که برای کنترل و کاهش سرگیجه و درمان بیماری منییر استفاده میشود مکلیزین و دیازپام است. برای کاهش تهوع و استفراغ هم از داروی پرومتازین استفاده میشود. پزشکان، داروهای بازکننده عروق را تجویز میکنند که باعث انبساط عروق شده و سبب بهبود گردش خون میشود. با مصرف این داروها فشار مایع گوش داخلی آندولف کاهش مییابد. البته این داروها باید با تجویز پزشک متخصص انجام شود که می توانید از ویزیت پزشک متخصص در منزل استفاده کنید.
تغییر سبک زندگی
یکی دیگر از روشهایی که برای کاهش درد و سرگیجه و درمان بیماری منییر توصیه میشود، کاهش مصرف نمک و استرس است. این بیماران به نمک حساس هستند به همین دلیل به آنها توصیه میشود به رژیم غذایی کم نمک روی بیاورند و استرس خود را مدیریت کنند.
تزریق دارو به گوش میانی
مصرف داروهایی همچون جنتامایسین، استروئیدها و دگزامتازون سبب میشود که بیماران با کاهش عملکرد متعادلکننده گوش مواجه شوند و به این ترتیب، حملات سرگیجه کاهش مییابد. ( البته در نظر داشته باشید که حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید.)
تجویز سمعک
برای افت شنوایی و تحمل صداهای اطراف در بیمارانی که با این مشکل دست به گریبانند تجویز سمعک میتواند کارگشا باشد. این افراد باید برای انتخاب سمعک مناسب به متخصص شنوایی مراجعه کنند.
عمل جراحی
اگر روشهای درمانی که ذکر کردیم تاثیری در بهبود حال بیماران و درمان بیماری منییر نداشته باشد از عمل جراحی استفاده میشود. این عملها میتوانند شامل جراحی اندولنفاتیک و جراحی لابیرنتکتومی باشند.