بواسیر چیست + علائم بواسیر در زنان، علل و درمان هموروئید
بواسیر چیست؟ بواسیر یا هموروئیدها که در رکتوم و مقعد ایجاد میشوند، وریدهای متورمی هستند که گاهی همراه با درد و خونریزی و گاهی بدون علامت هستند. اگر سابقه خانوادگی دارید یا از چاقی و بیماریهای التهابی روده رنج میبرید، ممکن است در خطر ابتلا به این بیماری باشید. سعی کنید با تغییر سبک زندگی و برخورداری از رژیم غذایی سالم، از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. این بیماری شایع که در همه افراد، بیشتر در سن بالا رخ میدهد، با برخی از داروهای بدون نسخه و در موارد شدید با جراحی بهبود پیدا میکند. امروزه در مورد بواسیر که به صورت برآمدگی با اندازههای مختلف در ناحیه مقعد ظاهر میشود، همچنان بسیاری از زنان اطلاعات کافی ندارند. برای آشنایی با علائم، علت و تشخیص این بیماری در زنان خواندن مطلب را ادامه دهید.
نیاز به تزریقات در منزل به صورت 24 ساعته دارید؟ با ما تماس بگیرید.
بواسیر چیست؟
بواسیر یا هموروئید هم در مردان و هم در زنان دیده میشود، اما در زنان بیشتر رخ میدهد. از نظر سنی گرچه افراد میانسال بیشتر به این بیماری بیماری مبتلا میشوند، اما در برخی از جوانها نیز این بیماری دیده شده است و وجود آن در کودکان تقریبا غیر معمول است. بواسیر تقریبا هیچ علائم خاصی ندارد و بسیاری از زنان نمیدانند که دارای هموروئید هستند. بیماری هموروئید، زمانی رخ میدهد که سیاهرگهای داخل راست روده و مقعد به دلیل افزایش فشار متورم میشوند. هموروئیدها وریدهای بزرگ شدهای هستند که میتوانند در داخل مقعد جایی که کانال مقعدی به مقعد متصل میشود و در خارج از مقعد ایجاد شوند. بسیاری بواسیر یا هموروئید را به عنوان رگهای واریسی میشناسند، اما باید گفت رگهای واریسی با هموروئید تفاوت دارند. رگهای واریسی در رکتوم یا مقعد به دلیل فشار خون پورتال ایجاد میشوند.
علت ابتلا به بواسیر
حال که با بواسیر چیست؟ آشنا شدید، از عوامل متعددی که میتوانند در ایجاد هموروئید در زنان نقش داشته باشند، میتوان به سابقه خانوادگی، سن بالا، بلند کردن اجسام سنگین، التهاب رودهای (IBD)، چاقی و اضافه وزن، اسهال، رابطه مقعدی، زایمان، ورزش سنگین، زور زدن بیش از اندازه به هنگام اجابت مزاج، مصرف بیش از اندازه ملینها، نشستنهای طولانی مدت برای دفع مدفوع، برخی از شرایط از جمله بارداری، اشاره کرد. همچنین از جمله شرایط جانبی که میتوانند منجر به هموروئید شوند میتوان به اختلالات عملکرد کف لگن، اختلالات بافت همبند و سرفههای مزمن اشاره کرد. فشارهایی که بر روی شکم یا اندام تحتانی وارد میشوند نیز میتوانند در تورم سیاهرگهای مقعد در زنان تاثیرگذار باشند. باید خاطر نشان کرد، در بسیاری از افراد یبوست علت اصلی ایجاد هموروئید است. زمانی که برای اجابت مزاج زور میزنید این کار باعث میشود به رگهای خونی فشار وارد شده و متورم شوند.
علائم بواسیر در زنان چیست؟
با سوال بواسیر چیست؟ به علائم آن بیشتر توجه کنید. علائم بواسیر در زنان میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. همچنین با توجه به نوع بواسیر داخلی یا خارجی علائمها متفاوت است.
· اگر دارای هموروئید داخلی هستید از علائم این نوع هموروئید میتوان به خونریزی اشاره کرد. در این خونریزی خون قرمز روشن و بدون درد از مقعد خارج میشود.
· اما اگر از هموروئید خارجی رنج میبرید از علائم این بیماری میتوان به نشستن همراه با درد، احساس توده در نزدیکی مقعد، ترشحات مقعد، بیرون زدگی گوشتی یا برآمدگی در مقعد و خارش اشاره کرد.
· اگر هموروئید در داخل باشد، اما به بیرون مقعد بیاید، از نوع پرولاپس است که از علائم بواسیر در زنان میتوان به احساس نیاز به اجابت مزاج اشاره کرد. خارش و ترشحات مخاطی از مقعد نیز از دیگر علائم این نوع هموروئید است.
عوارض هموروئید چیست؟
گرچه هموروئید، خود میتواند دردناک و ناراحت کننده باشد، اما میتوانید مشکلات دیگری را نیز برای بیمار ایجاد کند. به دلیل دفع خون، ممکن است بیمار دچار کم خونی شود. در برخی از موارد منجر به عفونت، تنگی مقعد و پوسته پوسته شدن پوست اطراف مقعد در زنان نیز میشود.
روشهای پیشگیری از بواسیر
یکی از بیماریهایی که با افزایش سن باید آن را جدی گرفت، بواسیر است. حال که با بواسیر چیست؟ آشنا شدید، برای پیشگیری از این بیماری برخی از موارد زیر را انجام دهید:
· اجابت مزاج را به زمان بعد موکول نکنید
· آب زیاد بنوشید
· غذاهای فیبر بالا را انتخاب کنید، زنان ۲۵ گرم و مردان ۳۵ گرم فیبر باید استفاده کنند.
· ورزش روزانه را فراموش نکنید
· به طور کنترل شده از ملین استفاده کنید
· از استفاده طولانی مدت از توالت خودداری کنید
انواع بواسیر
· هموروئید داخلی
پس از آشنایی با بواسیر چیست؟ با انواع آن بیشتر آشنا شوید. هموروئیدهای داخلی در راست روده ایجاد میشوند و غالباً قابل تشخیص نیستند و به ندرت جدی گرفته میشوند. از علائم هموروئید داخلی میتوان به خونریزی خفیف بعد از اجابت مزاج اشاره کرد. معمولا این نوع بواسیر دردناک نیست. گاهی ممکن است در افراد هموروئید داخلی به بیرون از مقعد کشیده شود که هموروئید پرولاپس نامیده میشود. گرچه در خارج از مقعد دیده میشود، اما جزو هموروئیدهای داخلی است. این نوع بواسیر با خونریزی و درد همراه است. بنابراین هموروئیدهای داخلی با توجه به شدت در ۴ نوع درجه، تقسیم بندی شده اند:
درجه ۱: این هموروئید بدون افتادگی و گاهی همراه با خونریزی است.
درجه ۲: این نوع بواسیر در زنان گاهی همراه با خونریزی است و افتادگی آن به گونهای است که با زور زدن در حین اجابت مزاج، به بیرون آمده اما خود به خود به داخل باز میگردد.
درجه ۳: در این درجه از بواسیر افتادگی به این صورت است که بیمار میتواند، خود، آن را به داخل هدایت کند.
درجه ۴: این افتادگی بواسیر به اندازهای است که با خارج شدن، نمیتوان آن را به داخل برد.
· هموروئید خارجی
هموروئید خارجی در زنان در اطراف مقعد تشکیل میشود. این نوع بواسیر با درد، تورم و خارش، گاهی خونریزی و لختههای خون همراه است.
· هموروئید ترومبوزه
هموروئید ترومبوز شده، هموروئید داخلی یا خارجی همراه با لختههای خون است. این تودهها که در اطراف مقعد ظاهر میشوند، علائمی همچون درد، تورم، قرمزی و خارش دارند. همچنین ناحیهای که هموروئید ترومبوزه وجود دارد، رنگ مایل به آبی دارد. این نوع هموروئیدها میتوانند خطرناک باشند و با مشاهده علائم باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
روشهای تشخیص بواسیر
پس از دریافت اطلاعات کامل در مورد بواسیر چیست؟ هرگاه در ناحیه شکم درد احساس کردید، دچار یبوست مزمن یا اسهال شدید، تب و لرز، تهوع و استفراغ داشتید و همراه این موارد درد و خونریزی مقعدی داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید.
معاینات فیزیکی: برای تشخیص هموروئید خارجی میتوان با معاینات پزشکی آن را تشخیص داد اما اگر بواسیر از نوع داخلی باشد، برای تشخیص آن باید برخی از آزمایشهای اولیه از جمله آزمایش خون و آزمایش مدفوع را انجام دهید. سپس با تشخیص پزشک باید بررسیهای مربوط به مقعد و راست روده از جمله پروکتوسکوپ، سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی را انجام دهید. در معاینه دیجیتال رکتوم، پزشک از دستکش استفاده کرده و انگشت خود را چرب میکند، سپس آن را وارد راست کرده و وریدها را لمس میکند. در معاینه آنوسکوپی، با استفاده از یک آنوسکوپ مقعد و رکتوم در زنان بررسی میشوند.
داروی بواسیر چیست؟
بواسیرها خطرناک نیستند، اما میتوانند در صورت عدم درمان مشکلاتی را برای شما ایجاد کنند. اگر بواسیر یا هموروئید در بیمار با علائم خفیف همراه است، بدون درمان از بین خواهد رفت. اما در صورت داشتن یبوست و علائم بیشتر، باید به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.
· درمان خانگی
قطعا روشهای غیرجراحی نسبت به جراحی، خطر و درد کمتری خواهند داشت. در صورت خفیف بودن بواسیر، میتوان درمانهای خانگی را امتحان کنید. از درمانهای خانگی نیز میتوان به نشستن در آب گرم و استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورمها اشاره کرد. وجود یبوست نیز میتواند دردهای هموروئید را افزایش دهد، بنابراین توصیه میشود در صورت وجود یبوست از ملینهای مناسب استفاده کنید. البته در مصرف آنها نباید زیاده روی کنید، چرا که گاهی ممکن است زیاده روی در ملینها منجر به تشدید هموروئید شود. همچنین سعی کنید در رژیم غذایی خود حداقل ۲۰ تا ۳۵ گرم فیبر استفاده کنید. هرگز از نوشیدن آب زیاد غافل نشوید.
· درمان دارویی
پس از آشنایی با بواسیر چیست؟ از جمله درمانهایی که برای هموروئید در زنان در نظر گرفته میشود، استفاده از انواع داروها است. با استفاده از برخی داروهای خوراکی میتوان درد و التهاب این بیماری را کمتر کرد. برای کاهش درد، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی از جمله قرص ایبوپروفن، قرص دیکلوفناک و قرص استامینوفن بسیار مفید خواهند بود.
· درمان موضعی
همچنین با درمانهای بدون نسخه و داروهای موضعی همچون استفاده از انواع کرمها، پمادها و شیافها، میتوان درد را کاهش داد. در افرادی که التهاب و درد شدت پیدا میکند، کرم کورتیکواستروئیدی، پماد آنتی هموروئید، پماد هیدروکورتیزون، پماد نیتروگلیسیرین، پماد ام جی و پماد لیدوکائین تجویز میشود. شیاف آنتی هموروئید و شیاف گلیسیرین نیز بسیار موثر هستند.
· پماد آنتی هموروئید
پس از دریافت پاسخ بواسیر چیست؟ برای درمان آن انواع پمادها را استعمال کنید. پماد آنتی هموروئید برای کاهش قرمزی، التهاب، خارش، درد، بهبود زخم و رفع خونریزی موثر است. این پماد هم برای بواسیر داخلی و هم خارجی در زنان قابل استفاده است. از عوارض آن حساسیت، افزایش درد، خونریزی، خارش و سوزش است.
· پماد هیدروکورتیزون
از داروی بواسیر، هیدروکورتیزون را میتوانید به صورت قرص، آمپول و پماد استفاده کنید. این داروی ضد التهاب، خارش، درد، سوزش، قرمزی و التهاب را کاهش میدهد. با توجه به شرایطی که دارید میتوانید بین ۲ الی ۴ بار در روز استفاده کنید.
· پماد لیدوکائین
پماد بیحس کننده لیدوکائین، ضد التهاب و ضد درد است. برای کسانی که از بواسیر شدید رنج میبرند، بسیار موثر است.
· پماد نیتروگلیسیرین
پماد نیتروگلیسیرین داروی بواسیر، جریان خون را در ناحیه مقعد را بهبود میبخشد.
· پماد ام جی
پماد ام جی گیاهی، ضد التهاب، ضد قارچ، ضد باکتری، التیام بخش و داروی بواسیر است و برای درمان هموروئیدهای درجه یک و دو بسیار موثر است.
· شیاف گلیسیرین
در صورت داشتن یبوست، شیاف گلیسیرین را یک بار در روز استفاده و اثر آن را یک ساعت بعد مشاهده کنید. این شیاف باعث تحریک احساس دفع میشود. اگر در دوران بارداری هستند برای استفاده از شیاف با پزشک مشورت کنید.
· شیاف آنتی هموروئید
برای درمان آن از شیاف استفاده کنید. شیاف آنتی هموروئید را علاوه بر درمان هموروئید میتوانید برای سایر التهابات روده نیز استفاده کنید. به دلیل وجود فنیل افرین، ضدالتهاب، ضد درد و بیحس کننده است. با توجه به شرایطی که دارید میتوانید حداکثر ۴ مرتبه در روز از این شیاف استفاده کنید.
· اسکلروتراپی
از این طریق یک ماده شیمیایی به بواسیر تزریق میشود که درد را کاهش، خونریزی را متوقف و اندازه هموروئید را در یک دوره زمانی کوچک میکند. این روش نسبت به جراحی، کم تهاجمیتر و کم خطرتر است. نیازی به بیهوشی نیست و برای درمان هموروئیدهای پیشرفت نکرده موثر است.
· جراحی
در برخی از زنان برای درمان، روش جراحی هموروئیدکتومی تایید میشود. افرادی که دارای هموروئید داخلی درجه ۳، درجه ۴ یا هموروئیدهای خارجی بزرگ هستند، روش جراحی بسیار موثر است. همچنین افرادی که خونریزی در آنها با هیچ درمانی کنترل نمیشود، از هموروئید داخلی و خارجی رنج میبرند، جراحی بهترین پیشنهاد است. در این روش بیمار پس از دریافت بیهوشی، تحت جراحی قرار گرفته و بواسیر برداشته میشود. موفقیت روش جراحی تا حدود زیادی به تغییر سبک زندگی بیمار بستگی دارد، کسانی که روش جراحی را انتخاب میکنند، باید پس از آن از ایجاد یبوست جلوگیری کنند. گرچه این روش خطر بیشتر و دور نقاهت طولانیتری دارد اما موثرتر است. از عوارض جراحی میتوان به درد طولانی، چند روز خونریزی، عدم توانایی در دفع ادرار یا مدفوع و عفونت اشاره کرد. همچنین افرادی که دارای اختلالات خونریزی هستند، HIV یا ایدز دارند، دارای سیروز کبدی، سندرم روده تحریک پذیر، نارسایی قلبی و فشار خون پورتال هستند، نمیتوانند بواسیر را با جراحی درمان کنند.
سخن پایانی
در پاسخ به سوال بواسیر چیست؟ اطلاعات لازم را بیان کردیم. همه افراد دارای سیاهرگهای هموروئیدی هستند اما در برخی از افراد به دلیل فشار بیش از اندازه، این سیاهرگها متورم و باعث ایجاد درد و ناراحتی میشوند. بواسیر از بیماریهای شایع است که تقریباً از هر ۴ بزرگسال ۱ نفر به آن مبتلا میشود. ورزش منظم، نوشیدن آب کافی، رژیم غذایی سالم و استفاده از فیبرها میتوانند در پیشگیری از این بیماری در زنان موثر باشند.