ارائه با کیفیت ترین خدمات ارسال پزشک به منزل
استئوآرتریت چیست

راهنمای مطالعه

استئوآرتریت چیست؟ + علل، علائم، عوارض و راه‌های درمان آن

استئوآرتریت چیست؟

استئوآرتریت یا آرتروز زانو که متداول‌ترین نوع آرتریت است، باعث تخریب غضروف درون زانو و ایجاد ساییدگی در مفصل می‌شود. با تحلیل رفتن غضروف، استخوان زیر آن با تغییر شکل مواجه می‌شود و ممکن است در طول زمان شرایط بهتری پیدا کند. این بیماری در طول زمان باعث کاهش عملکرد و ناتوانی فرد در حرکت می‌شود و ابعاد گسترده‌ای از زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
توجه داشته باشید که تنها در صورتی گفته می‌شود فرد دچار استئوآرتریت شده است که غضروف مفصلی به طور کامل تحلیل برود؛ در غیر این صورت فرد در معرض این بیماری قرار دارد و باید از هر روشی برای پیشگیری از این بیماری استفاده کند.

نیاز به فیزیوتراپی در منزل دارید؟ به صورت 24 ساعته با ما تماس بگیرید.

علت استئوآرتریت

علت اصلی استئوآرتریت تا کنون ناشناخته است اما محققان توانسته‌اند برای عوامل موثر در این بیماری را شناسایی کنند. این بیماری بیشتر به ژنتیک افراد وابسته است اما عوامل زیر می‌توانند بر آن تاثیر بگذارند:

· وراثت: همانطور که گفتیم وراثت و ژنتیک تنها عامل قطعی است که می‌توان برای آرتروز در نظر گرفت.
· افزایش سن: بالا رفتن سن یکی از اصلی‌ترین عوامل استئوآرتریت است که می‌تواند علائم آن را نیز تشدید کند.
· جنسیت: از آنجایی که زنان فیزیولوژی ضعیف‌تری به خصوص در استخوان و غضروف دارند، بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند و باید مراقبت بیشتری داشته باشند.
· چاقی: اضافه وزن با فشار بیشتری که به صورت مداوم وارد می‌کند نقش موثری در افزایش احتمال استئوآرتریت ایفا می‌کند.
· آسیب فیزیکی مفاصل: مفاصلی که با ورزش یا حوادث آسیب می‌بینند، بیشتر در معرض آرتروز قرار دارند.
· مشاغل سنگین: اگر شغلی دارید که فشار بیشتری به مفاصل به خصوص مفصل زانوی شما وارد می‌کند، باید خطر آرتروز را جدی بگیرید؛ مشاغی که در آنها باید بیشتر از پله بالا و پایین بروید از این دسته‌اند.
· بیماری زمینه‌ای: بیماری‌هایی مثل نقرس، پاژه یا کم کاری تیروئید می‌توانند با تضعیف مفاصل در بروز آرتروز موثر باشند.

علائم استئوآرتریت

استئوآرتریت اغلب به صورت التهاب مفصل بروز پیدا می‌کند و درد زیادی به همراه دارد. آشنایی دقیق‌تر با علائم این بیماری به تشخیص و درمان زودهنگام آن کمک می‌کند؛ این علائم به تدریخ خود را نشان می‌دهند و در طول زمان به شدت آنها افزوده می‌شود:

· هنگام حرکت یا بعد از آن مفصل به شدت دردناک می‌شود و با پیشرفت بیماری در حین استراحت هم مفصل دردناک است
· حساسیت به لمس مفاصل اصلی‌ترین نشانه آرتریت است که در آن مفصل به فشار کم نیز حساس می‌شود
· خشکی و سفتی مفاصل به خصوص صبح بعد از بیدار شدن
· التهاب و تورم قابل مشاهده مفاصل
· از بین رفتن انعطاف پذیری مفاصل و کاهش محدوده حرکت آنها
· تغییر شکل مفاصل
· تب خفیف
· شنیده شدن صدا از مفاصل هنگام حرکت

عوارض استئوآرتریت

استئوآرتریت یک بیماری تدریجی است که عوارض آن به مرور زمان بروز پیدا می‌کند و در صورت بی توجهی به آن، عوارض تشدید می‌یابد. مهم‌ترین عارضه این بیماری ایجاد درد مزمن و خشکی مفاصل است که باعث می‌شود کارهای روزمره نیز برای فرد دشوار یا حتی غیر ممکن شود. این دردها گاهی آنقدر شدید هستند که امکان استراحت را نیز از فرد می‌گیرند و منجر به مشکلات روحی روانی مثل افسردگی و اختلال خواب می‌شوند.
از طرفی فرد مبتلا به استئوآرتریت اغلب روز به روز بی تحرک‌تر می‌شود و همین بی تحرکی عوارض بیشتری در پی دارد. به عنوان مثال یبوست، فشار خون و بیماری‌های عضلانی ممکن است در پی این اختلال بروز پیدا کنند.
بهترین راه برای مبارزه با عوارض بیماری استئوآرتریت، فیزیوتراپی است. در صورتی که اقدامات درمانی مناسب را برای مبارزه با این بیماری در نظر گرفته‌اید، بهترین مکمل فیزیوتراپی است. فیزیوتراپیست ممکن است با تشخیص خود از انواع تکنیک‌های توانبخشی مثل لیزرتراپی، الکتروتراپی، منوال تراپی و … استفاده کند تا حرکت فرد بیمار بهبود یابد.

درمان استئوآرتریت

برای درمان استئوآرتریت یا آرتروز اغلب متخصصان با توجه به شرایط فرد از روش‌های زیر استفاده می‌کنند:
1. توانبخشی یا فیزیوتراپی
2. افزایش فعالیت بدنی
3. کاهش وزن
4. دارو درمانی
5. جراحی
6. تزریق استروئید
در ادامه به بررسی روش‌های درمانی آرتروز می‌پردازیم:

فیزیوتراپی
همانطور که در قسمت قبل هم اشاره کردیم، فیزیوتراپیست از انواع روش‌ها و تجهیزات برای کنترل التهاب و درد مفاصل استفاده می‌کند تا وظایف روزمره برای بیمار راحت‌تر شود. همچنین ممکن است از لوازم کمکی مثل عصا یا بریس‌های زانو استفاده کند تا بیشترین دامنه حرکتی برای شما فراهم شود. برای این کار می‌توانید از روش های آسان تر اسفاده کنید و تا مراکز فیزیوتراپی تشریف نبرید بهتر است که از خدمات فیزیوتراپی در منزل غرب تهران، فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران، فیزیوتراپی در منزل شرق تهران و فیزیوتراپی در منزل شمال تهران استفاده کنید.

افزایش فعالیت بدنی
این عامل از طریق تجویز ورزش‌های مخصوص یا فعالیت‌های فیزیوتراپی انجام می‌شود؛ افزایش فعالیت کنترل شده می‌تواند به کاهش التهاب مفصل کمک کند و حرکت را برای بیمار تسهیل نماید.

کاهش وزن
یکی از اولین اقدامات پزشک متخصص برای کنترل عوارض استئوآرتریت و حتی درمان آن کاهش وزن است. با کاهش وزن فشار کمتری به مفصل زانو وارد می‌شود و علاوه بر تسکین درد و بهبود حرکت،‌ پیشرفت بیماری آهسته می‌شود. پزشک متخصص به کاهش وزن اصولی شما کمک می‌کند و با انجام یک سری محاسبات وزن مناسب را به شما اعلام می‌کند.

درمان استئوآرتریت با جراحی
در صورتی که بیمار مبتلا به آرتروز درد شدید مفصل و خشکی بیش از حد داشته باشد و نتواند کارهای روزمره زندگی خود را انجام دهد، پزشک جراحی را توصیه می‌کند. البته ابتدا سعی پزشک بر این است که ابتدا از سایر روش‌ها استفاده کند و در صورت مفید واقع نشدن به روش‌های دیگر روی بیاورد.
درمان استئوآرتریت با دارو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.