علائم دیابت در زنان،مردان،کودکان و دوران بارداری [صفر تا صد]
علائم دیابت در هر کدام از گروه های سنی و جنسیتی متفاوت است. البته برخی علائم مشترک چون احساس تشنگی زیاد، تکرر ادرار، کاهش وزن و … از جمله علائم دیابت مشترک میان تمامی افراد است. بیماری دیابت ممکن است با علائم دیابت در دهان خود را نشان دهد.
بیماری دیابت به دلیل عدم انتقال و استفاده سلول ها از قند خون و بالا رفتن قند موجود در خون به وجود می آید. وظیفه انتقال قند خون به سلول ها بر عهده هورمون انسولین است. اگر انسولین بدن ناکافی باشد سلول ها قند لازم را جذب نکرده و بدن انرژی لازم را به دست نخواهد آورد. دیابت از بیماری های خطرناکی است که با تغییر سبک زندگی و تحت نظر پزشک می بایست به درمان آن پرداخته شود. لازم است تا نشانه های دیابت در افراد مختلف شناسایی و مورد درمان قرار گیرد.
علائم دیابت
اگر بدن شخصی قادر نباشد به اندازه کافی انسولین تولید کند و یا قادر نباشد تا از انسولین تولید شده به درستی استفاده کند، فرد دچار دیابت خواهد شد. انسولین هورمونی است که به سلول ها اجازه جذب قند خون یا گلوکز را می دهد. وظیفه تولید انسولین با لوزالمعده یا پانکراس است. هورمون انسولین قند را از خون گرفته و به سلول های بدن می فرستد تا سلول ها از این قند به عنوان انرژی استفاده کنند.
در افراد مبتلا به دیابت انسولین کم است یا تأثیر کافی برای انتقال قند خون به سلول ها را ندارد. چون انسولین نمی تواند قند خون را وارد سلول ها کند به مرور زمان میزان قند خود افزایش می یابد. افزایش قند خون سبب آسیب به نقاط مختلفی از بدن می شود. از جمله علائم دیابت که به محض مشاهده آن ها بهتر است به پزشک مراجعه شود، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
· تشنگی شدید و نوشیدن بیش از حد مایعات
· پرخوری زیاد
· تکرر در ادرار
· خستگی بیش از حد
· مشکلات در بینایی افراد
· کم شدن وزن بدن با وجود پرخوری زیاد
· عدم بهبود زخم و عفونت های ایجاد شده در بدن و یا طولانی شدن فرآیند بهبود زخم
موارد بالا از جمله نشانه های دیابت است که اغلب در مردان و زنان مبتلا به دیابت خود را نشان می دهد. کشانی که دچار دیابت شدید می شوند با زخم پای دیابتی رو به خواهند شد که در این حالت نیاز به پرستار در منزل دارند زیرا به فرد متخصص باید به زخم ها و مشکلات ایت این بیماران رسیدگی کند تا بدتر نشوند.
علائم دیابت در کودکان
از علائم بیماری دیابت در کودکان، چه دیابت نوع یک و از نوع ارثی و ژنتیکی و چه از نوع دو بر اثر رژیم غذایی نامناسب و عدم تحرک در کودکان به وجود آید، دارای علائم ذیل خواهد بود:
· شب ادراری: اگر تا سن چهار سالگی شب ادراری در کودکان مشاهده شد دلایلی چون استرس و یا بیماری های دستگاه ادراری می تواند در این مورد علت باشد. اگر شب ادراری کودکان بعد از چهار سالگی ادامه پیدا کرد، این امر می تواند یکی از علل دیابت در کودکان باشد.
· احساس تشنگی: ادرار مکرر در کودکان سبب بالا رفتن املاح معدنی شده و احساس تشنگی و میل نوشیدن آب افزایش می یابد. خشکی دهان و تشنگی زیاد از نشانه های دیابت در کودکان است.
· کاهش وزن: در اثر ادرار زیاد و نوشیدن مایعات فراوان، کودکان تمایلی به خوردن غذا نداشته و دچار کاهش وزن می شوند.
علاوه بر علائم ذکر شده که از علائم اصلی دیابت در کودکان هستند علائمی چون خارش ناحیه تناسلی، خستگی بیش از حد و غیر طبیعی، عدم تمایل به بازی با دیگر کودکان، سردرد، اختلال بینایی کودکان و طولانی شدن فرآیند بهبود زخم ها و عفونت ها و … از جمله علائم دیابت در کودکان است.
علائم دیابت در زنان
از علائم دیابت در زنان به موارد ذیل می توان اشاره کرد:
· عفونت در مجاری ادراری: احتمال عفونت واژن در زنان مبتلا به دیابت بسیار زیاد بوده و از علائم ابتلا به دیابت در زنان است.
· تغییر در دوره های قاعدگی: تغییرات هورمونی در دوران عادت ماهیانه سبب تغییراتی در سطح قند خون زنان می شود. ابتلا به دیابت در زنان ممکن است برنامه منظم عادات ماهیانه را تغییر داده و حتی زمان طولانی تری داشته و یا شدت آن نیز بیشتر شود و از علائم دیابت در زنان است.
· تغییرات در میل جنسی زنان: کم شدن میل جنسی زنان و کاهش رضایت از رابطه جنسی می تواند از علائم دیابت در زنان باشد.
زنان مبتلا به دیابت باید توجه داشته باشند که تا پیش از درمان دیابت باردار نشوند. زیرا قند خون بالا در دوران بارداری برای مادر و جنین بسیار خطرناک است. از دیگر علائم دیابت در زنان به غیر از علائم اصلی ذکر شده می توان به مواردی چون تکرر ادرار، کاهش دید، طولانی شدن فرایند بهبود زخم ها، تشنگی غیر طبیعی و احساس گزگز دست و پا اشاره کرد. این موارد علاوه بر علائم دیابت در زنان در مردان نیز رایج هستند.
علائم دیابت در مردان
از علائم دیابت در مردان به موارد ذیل می توان اشاره کرد:
تکرر ادرار: اغلب مردان به طور طبیعی 4 تا 8 بار بستگی به میزان مایعات مصرف شده به دستشویی مراجعه می کنند. اگر این مراجعات 3 تا چهار برابر شود غیرعادی بوده و می تواند از علائم دیابت در مردان باشد.
اختلال نعوظ: دیابت در مردان سبب ناتوانی در داشتن و حفظ نعوظ می شود. البته اختلال نعوظ می تواند دلایلی چون فشار خون، استرس، بیماری کلیوی و … داشته باشد، اما دیابت نیز یکی از دلایل این اختلال در مردان است.
انزال پس گرد: در این حالت مایع منا به داخل مثانه آزاد شده و مایع منی کمتری خارج می شود. انزال پس گرد از علائم دیابت در مردان است که از جمله مشکلات ناباروری نیز خواهد بود.
علاوه بر علائم بالا که از علائم اصلی دیابت در مردان است، علائمی چون خستگی و بی حالی بیش از حد، تشنگی بیش از حد، تمایل زیاد به نوشیدن مایعات، گرسنگی زیاد، کاهش وزن ناگهانی با وجود پرخوری زیاد، احساس سوزن سوزن شدن دست و پا، مشکلات پوستی، طولانی شدن فرآیند التیام زخم ها و عفونت ها، تاری دید، کم بودن سطح تستسترون، بیماری های لثه و …از جمله علائم دیابت در مردان است.
علائم دیابت در دهان
بیماری دیابت بر روی چشم، اعصاب، کلیه، قلب، دندان و لثه و …تأثیر می گذارد. از جمله علائم دیابت در دهان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
· پوسیدگی دندان: افراد مبتلا به دیابت نوع اول که از نوع ژنتیکی و وراثتی است، دچار پوسیدگی بیشتر دندان های خود می شوند.
· خشکی دهان: خشکی دهان از علائم دیابت بوده و این خشکی می تواند منجر به پوسیدگی دندان، آفت دهان و عفونت لثه شود. در زمان خشکی دهان، دهان به اندازه کافی بزاق ترشح نمی کند. بزاق دهان به کنترل سطح جرم دندان ها و عفونت های دهانی کمک می کند، بنابراین عدم وجود سطح مناسب بزاق دهان سبب عفونت های دهانی و پوسیدگی دندان می شود.
· برفک دهانی: برفک عفونتی است که در اثر قارچ دهانی در دهان ایجاد می شود. قارچ دهانی از قند بزاق دهان استفاده کرده، بنابراین افراد مبتلا به دیابت بیش از دیگران به برفک دهانی مبتلا می شوند. برفک دهانی از علائم دیابت در دهان است و مخصوصاً افرادی که سابقه وراثتی و ژنتیکی دیابت دارند، لازم است با مشاهده علائم دیابت در دهان به پزشک متخصص مراجعه کنند.
· آفت دهان: زخم های بازی که در گونه، لب و یا زبان به وجود می آید را آفت دهان می گویند. این آفت می تواند از علائم دیابت در دهان باشد.
لازم است با مشاهده نشانه های دیابت در دهان به پزشک مراجعه شود.